Predsjednica Društva, gospođa Nada Smrekar, prisustvovala je dana 5. prosinca 2013. na konferenciji povodom Međunarodnog dana volontera. Konferenciju su organizirali Mreža udruga Zagor, Program JAKO i Krapinsko – zagorska županija.

Konferencija je bila podijeljena na 4 dijela, odnosno na 4 teme:
1. Predstavljanje prijedloga novog Zakona o udrugama;
2. Uključivanje organizacija civilnoga društva u sustave odlučivanja;
3. Predstavljanje rezultata anketa o sudjelovanju organizacija civilnoga društva u sustavima odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini;
4. Organizatori volontiranja i potrebna dokumentacija te primjeri dobre prakse

Nikola Gospočić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko – zagorske županije pozdravio je prisutne, osvrnuo se na Međunarodni dan volontera te je uputio nekoliko prigodnih riječi.

Nakon uvodnih riječi, riječ je preuzela Ines Van Hoek iz ACT-a. Na počektu svog izlaganja predstavila je program JAKO kao program regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica u RH. Nakon predstavljanja programa JAKO, nastavila je o novostima koje donosi novi Zakon o udrugama. Zakon još uvijek nije usvojen, tj. tek je na drugom čitanju.

Ukratko novosti koje proizlaze iz prijedloga novog Zakona:

  • Javnost podataka – svi podaci udruga će biti javni i dostupni svima
  • Promjene oko osnivanja udruge – po novom zakonu i maloljetne osobe (iznad 14 godina)
  • Promjene u statutu – udruga sama određuje područje djelovanja, obvezno sazivanje skupštine jednom godišnje, udruga mora unaprijed odrediti likvidatora te raspodjela imovine nakon likvidacije udruge
  • Udruge se mogu baviti gospodarskom djelatnošću – pod uvjetom da se gospodarske aktivnosti slažu s ciljevima udruge i prema klasifikaciji gospodarskih djelatnosti
  • Udruge za opće dobro – zakon definira što je opće dobro i tko su udruge za opće dobro
  • Nadzor nad udrugama – zakon predviđa manji državni nadzor te veći nadzor šire javnosti zbog javnosti podataka udruga
  • Prestanak rada – olakšana procedura prestanka rada. Udruge se automatski brišu ukoliko se ne pridržavaju zakonskih odredbi
  • Financijsko poslovanje – obavezan upis u registar neprofitnih organizacija i objava godišnjih financijskih izvješća
  • Statusne promjene – definirano spajanje, podjela te pripajanje udruga
  • Zabrana rada je izbačena iz Zakona

Nakon Ines, riječ je preuzela Ksenija Čuček, Savjetnica za udruge, iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko – zagorske županije. Govorila je o uključivanju organizacija civilnog društva u sustave odlučivanja.

Predstavljanje rezultata anketa o sudjelovanju OCD-a u sustavima odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini iznijela je Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor. U svojem izlaganju predstavila je istraživanje o načinima i mogućnostima uključivanja organizacija civilnog društva u sustave odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Istraživanje je provedeno nad 100 predstavnika/ca koji su članovi/ce neke organizacije civilnog društva u Krapinsko – zagorskoj županiji. Vremenski period provedbe anketa bio je od lipnja do studenog 2013. godine. Anketa se provodila u sklopu Programa JAKO u 4 županije- Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Organizatori volontiranja i potrebna dokumentacija tema je koju je održala Jasenka Borovčak iz Društva „Naša djeca“ iz Zaboka. Kroz svoje izlaganje govorila je o volontiranju, vrstama volontiranja, načelima, preduvjetima koji moraju postojati za volontiranje te o zakonskom okviru volontiranja. Kroz svoje izlaganje najviše je naglasila menadžment volontera kod organizacija koje primaju volontere. Istaknula je važnost slijeđenja ispravne procedure kod regrutiranja volontera, ispunjavanja obveza prema volonterima, kao i motivacije i nagrađivanja volontera. Jasenka je prikazala primjere dobre prakse iz Društva „Naša djeca“ koje okuplja velik broj volontera kroz godinu.